Tie dye trend!

Je houdt ervan of je vindt het spuuglelijk. Twee hele duidelijke meningen met niets er tussen in. Tie dye dus… een trend van dit seizoen, die echt steeds groter aan het worden is. Je ziet het al wel een tijdje hoor, maar nu zet het dan toch serieus door. En ik moet eerlijk toegeven; ik vind het leuk! Het heeft er wellicht ook wel mee te maken, dat het weer steeds zomerse wordt en het voor mij nu meer op zijn plek valt. Met mooie accessoires en tasjes, kun je de leukste summerlooks ermee creëren.

Vrijheid

Wat is dat nou eigenlijk tie dye? Het is een trend die al meerdere keren terug is gekomen en waarschijnlijk gaat dat nog wel veel vaker gebeuren. Voor ons vooral bekend door de hippiebeweging tijdens de jaren 60. Met tie dye kon men zich toen uiten, een soort vorm van expressie. Vrijheid! Dat is het gevoel dat deze verftechniek nog steeds met zich mee brengt. In de jaren 80 keerde dat weer terug en nu dus wederom een ware musthave. Dit laatste komt mede doordat de merken uit het hogere en luxe segment deze “print” zijn gaan gebruiken en wel door middel van een digitale vorm.

Verftechniek

De oorsprong ligt het in het hele verre verleden en komt uit landen zoals India bijvoorbeeld. Men noemt het tie dye daar “bandhani” en vrij vertaald betekent dat binden. Dit zegt ook alles over de techniek. Een stuk stof of kledingstuk wordt op verschillende plekken samen gebonden met elastieken en dan vervolgens in meerdere verfbaden gedoopt. Zo krijg je geweldige patronen met een mooie overloop van kleuren. Door het bij elkaar binden, kan de verf niet overal komen en ontstaan er witte plekken.

Kleuren

Dit kan met hele felle kleuren, maar modisch gezien op dit moment draait het meer om pastellen. Het maakt het geheel wat zachter en geeft minder een “Woodstock” gevoel. Denim blauwen komen er prachtig in uit en dus ook zachte kleurtjes als roze, geel, mint, blue, lila en zand. Katoenen blouses, zomerse jurken, korte shorts doen het goed in deze techniek. Met slippers krijg je direct het mooi weer gevoel. Trendy wordt het als je het combineert met hippe sneakers!

Naast al deze zomerse items, zijn er ook de te gekke sweaters, met deze print, vaak met bijpassende joggingbroek. En dan niet alleen voor de sportschool! Favoriete merken van mij zoals Ganni en Isabel Marant doen veel met de trend van tie dye.

Duurzaam en hip

En wat is nu het succes achter deze techniek? Het is vrij makkelijk zelf te doen, kost niet veel geld en lijkt ook wel een vorm van duurzaamheid. Vooral als je het toepast op gebruikte materialen en kledingstukken. Maar bij kant en klare aankopen via de winkel weet je dit natuurlijk niet zeker, want waar is het gemaakt en met welke soort verf? Een laatste vraag, is tie dye alternatief? Nee, zeker niet deze zomer! Maar mits je het op een leuke manier stijlt en draagt. Gecombineerd met een mooie tas, goudaccenten, goede zonnenbril, slippertjes of stoere sneakers. Pas onverwachtse contrasten toe en ook je tie dye outfit krijgt daardoor de juiste spanning!

Dit vind je wellicht ook leuk:
Menu